top.gif (3293 bytes)

top1pxlineblack.gif (73 bytes)
5pxbox.gif (43 bytes)

Drago mi je da ste se odluili za step by step nain jer ete tako stei najbolju predodbu o emu se tu zapravo radi.
Odmah na poetku treba rei kako ne treba oekivati uda koja se zapravo i mogu postii ali u tom sluaju treba uloiti dosta novca a i puno, puno vremena.
Realna cifra koju moe ostvariti svatko kree se oko 200 - 500 $ mjeseno i to nakon nekoliko mjeseci. Ovo je izuzetno varijabilan podatak koji moe biti i 5 puta manji i 5 puta vii. O tome e jo biti rijei.
Nain zarade opisan u ova tri koraka prilino je jednostavan i moe ga ostvariti bilo tko sa malo opeg znanja o radu na raunalu i poznavanja Interneta. Poto itate ove stranice, za oekivati je da ve ispunjavate kriterije. Znanje HTML jezika ve neko vrijeme nije kljuno jer postoji nekoliko solidnih grafikih editora koji e svoj posao vrlo dobro odraditi.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Sad nekoliko rijei o emu se tu radi.
U najosnovnijem obliku radi se o plaenom reklamiranju kompanija/pojedinaca (sponzori) na vaim web stranicama. Tu se ak ne mora raditi o reklamiranju putem bannera ve postoje razliiti naini koji se zajednikim imenom mogu zvati reklamiranje. Primjer moe biti sponzor FreeShop koji radi na principu postotka i klika. Bit ete plaeni za svaki klik na njihovu reklamu i dobiti postotak od prometa ostvarenog na njihovim stranicama, naravno pod uvjetom da je taj koji je ostvario promet doao sa vaih stranica. Neki sponzori plaaju za svaku pretplatu na mailing listu i sl. Vie o tim programima u affiliate dijelu.
Pitate se kako oni znaju odakle je doao klik i kako vam mogu platiti? Odgovor je jednostavan. Nakon to se prijavite na neki program, dobivate individualne HTML kodove koje potom postavljate na svoje stranice. Plaaju vam po nekom njihovom nazovi cjeniku. Po kliku se to kree oko 0.02-0.20 dolara, za download nekog softwera oko 1 $ i sl. Sama realizacija, odnosno nain plaanje je putem ekova. Primate ih na kunu adresu i potom u prvoj banci unovite ili to ve elite... O tome takoer kasnije.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Prvi korak je napraviti web stranice i osigurati barem nekoliko posjetitelja dnevno. Ako ve imate web stranice slijedeih nekoliko redova preletite... ali obavezno pogledajte lanke s desne strane (izdvojeno), gdje ete sigurno nai neto to e i vama koristiti!
Kako ete napraviti web stranice? Jednostavno, bitna je ideja. Ako je nemate, surfajte malo i neto e ve sinuti. Najjednostavniji i moda u ovom trenutku najisplativiji nain je izrada tzv. free sitea. Primjer za to moe biti FreePalace.com free stuff dio. Takvih siteova ima velik broj i poetniku moe biti dobra odskona daska za dalje. To "dalje" moe biti bilo to. U pravilu je to neki va poseban interes za neku temu, obino je to neki hobi, sport, profesija i sl. Slijedea dilema je da li e taj site biti na hrvatskom, engleskom ili nekom drugom jeziku. To je stvar vae volje, no za sluaj da site namjenite iskljuivo domaoj publici morate znati da vam se broj sponzora drastino smanjuje. Zbog toga to nisu svi sponzori zainteresirani za reklamiranje na internacionalna trita.
Ne oekujte da odmah iz prvog pokuaja napravite ludilo od sitea. Trebat e vam neko vrijeme da se sprijateljite sa alatima za tu namjenu. Sad kad smo ve kod njih spomenimo ih. Najbolji i najjednostavniji (napokon te dvije rijei zajedno) su Microsoft FrontPage i Macromedia Dreamweaver. Izaberite najnoviju verziju i neete pogrijeiti. Ova dva spomenuta programa spadaju u grafike editore, no za neke specifine sluajeve moe vam zatrebati i tekstualni editor. Vrlo dobar primjer za to je Allaire HomeSite. No i ovi spomenuti grafiki editori imaju svoje tekstualne editore koji mogu posluiti svrsi.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Ovaj prvi korak morati ete sami odraditi, upoznati se sa tim alatima i pokuati napraviti stranice. Kao to je ve reeno za to e vam trebati nekoliko pokuaja. elite li neto nauiti i od samog HTML jezika preporuljiv nain uenja je na tuim web stranicama. Izvorni kod tuih stranica vrlo jednostavno moete pogledati iz bilo kojeg pretraivaa izborom komande "source" ili sl. Osnovna pravila pri izradi web sitea su: ist i jasan dizajn, ne koristiti previe boja i paziti da slike ne budu prevelike jer to samo usporava a samim time i ivcira posjetitelja. Vie o tome pod "izdvojeno".

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Slijedea stvar je smjetaj stranica na Internet. Postoje besplatna rjeenja koja vam u poetku mogu pomoi. No to nije dobro trajno rjeenje. Kad se odluite za plaeni smjetaj (hosting), izaberite domaeg pruatelja takvih usluga. Zato domai? Zato to vam je komunikacija i rjeavanje eventualnih problema bitno pojednostavljeno. Kao vrlo dobar i jeftin pokazao se Avalon. Kvalitetna usluga i pouzdanost osnovne su karakteristike ukomponirane u vrlo dobru korisniku podrku. Avalon e vam jo ktome darovati besplatnu domenu! Ove stranice nalaze se na njihovom serveru, ima li bolje preporuke?

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Ako vam se sve ovo ini prekomplicirano i nemate vika vremena a ipak elite neto zaraditi idite na "ostalo". Tamo ete pronai nekoliko vrlo dobrih rjeenja za same "korisnike" Interneta. Uvijek se kasnije moete vratiti ovdje.

Svi ostali idemo dalje!sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

IZDVOJENO

sadraj je bitan
besplatan hosting
besplatan sadraj
zadrite surfera
ne ivcirajte surfera!
frames?
korisni linkovi

ludilo newsletter
rjenik pojmova
kako koristiti
o Ludilo.com-u
reklamirajte se
linkovi i nagrade
nagradna igra

 

NOVO

5. Newsletter
Bicikl.com
nagradna igra
linkovi i nagrade

  Miro Mihi

AVALON web hosting

 

5pxbox.gif (43 bytes)
hor5pxline.gif (112 bytes)