top.gif (3293 bytes)

top1pxlineblack.gif (73 bytes)
5pxbox.gif (43 bytes)

U ovom drugom koraku biti će pojašnjeno sve o sponzorma za vaše web stranice koje bi već sad trebali imati. Pod tom pretpostavkom je pisan slijedeći tekst.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Postoje na tisuće sponzora koji su se voljni reklamirati. Ovaj dio se odnosi samo na strane sponzore (neke možete koristiti i na svojim hrvatskim stranicama). Sve hrvatske sponzore morat ćete potražiti sami i dogovoriti se direktno. Kod stranih stvar je automatizirana i nema potrebe za dogovaranjem.
To je organizirano na način da postoje firme koje okupljaju razne oglašivače. Dovoljno je prijaviti se kod te firme (zastupnika tih sponzora) i automatski svaki od njih može postati i vaš. Naravno, ta firma uzima sebi određeni postotak zarade. Zašto su važne? Zato što je ponekad minimalan iznos (kod pojedinačkih sponzora) za isplatu na čeku 50-100 dolara. Ako bi se prijavili kod svakog pojedinačno, vrlo bi teško tu svotu skupili u nekom razumnom roku (osim ako baš nemate vrlo posjećen site i reklamirate samo jedan ili nekoliko sponzora). Kad se prijavite kod te firme (zastupnika) minimalan iznos čeka je sličan (50-100 dolara) ali onda vi možete reklamirati više sponzora i puno lakše skupiti taj iznos. Nadam se da je ovaj dio jasan. Mi ćemo većinom spominjati te programe (firme) koje okupljaju više drugih oglašivača.
Putem affiliate programa sponzori vam omogućuju da ih reklamirate i za to vas plaćaju. Uključujući pojedinačne sponzore i ove gore "okupljene" sponzore. Više o tome saznajte pod associate/affiliate.
Većina sponzora nudi besplatne stvari koje možete staviti na svoje stranice. To mogu biti katalozi, časopisi, cd-i, programi, horoskopi i sve što možete zamisliti. Te stvari (linkovi) upotpunjuju vaše stranice a ujedno na njima i zarađujete. Može li biti bolje od toga? Ti besplatni linkovi osnova su free stuff web stranica tako da u nedostatku ideja za svoje stranice možete koristiti samo te sponzorske linkove. Međutim, postoje i siteovi koji imaju te free stuff stvari sa nadograđenim sadržajem. Primjer takvog sitea sa nadograđenim sadržajem je FreePalace.com. On još sadrži free jokes (šale) i free pics (slike). Ako još niste smislili nešto za svoje stranice, neka vam to da ideja.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Svi sponzori koji su ovdje predstavljeni šalju novac u Hrvatsku. To sve funkcionira u najboljem redu i o tome se ne treba brinuti. Kod većine sponzora čekovi se šalju jednom mjesečno, neki to rade i dva puta u mjesecu. Ček koji primite poštom možete bez problema unovčiti u bilo kojoj banci.
Kad se prijavite kod sponzora (ili firme koja ih zastupa) moći ćete postaviti njihove ponude na svoje web stranice. Od tog trenutka započinje vaša borba za posjetitelje. O tome saznajte u trećem koraku.
Sve sponzore koje vam mogu preporučiti naći ćete u "affiliate programi" dijelu ovih stranica.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Sponzore koje ćete i vi vjerojatno najčešće reklamirati okupljeni su u ovim firmama:

Cyberbounty, Websponsors, Linkshare. Najjači su i najisplativiji. Okupljaju više sponzora i svakako su za preporučiti. Minimalni iznos čeka kreće se od 15 (Websponsors) pa do 50 dolara (Cyberbounty).
Plaćaju po akciji koju surfer napravi na web stranicama sponzora. Primjer je download nekog njihovog programa (koji su u pravilu besplatni). Vi stavite link koji dobijete od sponzora na svoje web stranice. Kada korisnik koji je došao sa vaših stranica skine taj program, (sa njihovih stranica) vi budete plaćeni. Cifra se kreće od 0.75 pa čak do 3 dolara po downloadu.

Vrlo dobre firme su također Clicktrade i Clickxchange. Kako im i samo ime kaze okupljaju sponzore koji vam plaćaju po kliku. No clicktrade je prestao s tom praksom pa oni sada plaćaju po tzv. "lead"-u (što znači voditi, dovesti). Znači dovete surfera (on klikne na link na vašim stranicama), no niste odmah automatski plaćeni jer bi to značilo da plaćaju po kliku, već ovisi o tome što će taj surfer napraviti na stranicama sponzora. U velikoj većini slučajeva radi se o pretplati na mailing listu. Vi dovedete surfera i samo ako se on pretplati na mailing listu vi budete plaćeni. Upravo zato za takav "lead" način sponzori plaćaju nešto više. To se obično kreće od 0.15 do 1 dolar.
Kad se plaća po kliku iznos se kreće od 0.1 do 0.20 dolara pa i više. U pravilu je to od 0.2 pa do 0.7 dolara. Listu s objašnjenjem svih vrsta affiliate programa potražite ovdje

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Ako u jednom mjesecu ne skupite dovoljno za isplatu čeka, cifra koju trenutno imate na računu prenosi se u slijedeći mjesec. Pa u slijedeći itd. dok ne skupite dovoljno za isplatu. Ne brinite nitko vam neće uzeti ono što vam pripada. Važno je napomenuti da se kod većine ovih affiliate programa ne možete čak ni prijaviti ako već nemate neke web stranice. Zato prije prijavljivanja napravite neke stranice. Kasnije možete linkove koristiti na više njih i povećati zaradu.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

To bi bilo to što se ovog koraka tiče, slijedeća stvar vam je prijavljivanje kod sponzora. Ne pretjerujte u prijavama jer sve nećete moći pratiti.
Aad idite na "Affiliate programe" i prijavite se na neki. Ne uzbuđujte se ako ne ispunjavate uvjet od nekoliko tisuća ili sl. posjetitelja. U tom dijelu možete malo varati.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Treći korak objasnit će vam kako povećati zaradu, odnosno kako dovesti posjetitelje (surfera) na svoje web stranice.sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

IZDVOJENO

associate/affiliate?
vrste programa
procjena zarade
dodatna zarada
uspješni siteovi

ludilo newsletter
rječnik pojmova
kako koristiti
o Ludilo.com-u
reklamirajte se
linkovi i nagrade
nagradna igra

 

NOVO

5. Newsletter
Bicikl.com
nagradna igra
linkovi i nagrade

©  Miro Mihić

Hosted by AvalonIT

 

5pxbox.gif (43 bytes)
hor5pxline.gif (112 bytes)