top.gif (3293 bytes)

top1pxlineblack.gif (73 bytes)
5pxbox.gif (43 bytes)

Newsletter br. 1 - 20.01.2001.

Sadržaj

Odmah na početku želim se zahvaliti svima koji su se odazvali i sudjelovali u maloj anketi. Kao što i sami vidite prevladala je HTML opcija i to nadmoćno! Otprilike 80% vas glasalo je za HTML! Moram priznati da sam se i sam prilično iznenadio tom nadmoćnom pobjedom. Nadam se da vama koji ste glasali za tekstualnu verziju ovo neće predstavljati problem.

Znači, većinom smo odlučili da to bude dotjeraniji Newsletter. Jedna stvar koja se mogla primjetiti kod takvih izdanja je da se poprilično forsira ubacivanje slika. Odlučio sam ne ubacivati nikakvu grafiku, jer bi to bespotrebno oduzimalo vrijeme svima nama. Vidjet ćemo kakva će situacija biti u budućnosti kad se naš HT pobrine za brže veze. Ako bi pak grafika bila linkana, onda je većina ljudi uopće ne bi ni vidjela jer je iskustvo pokazalo da se poruke prvo skinu i onda se veza odspoji. Naravno kad se Newsletter krene čitati a "nema veze", nema ni načina da te slike stignu do vas... Još jedan razlog zbog kojeg neću opteretiti ovaj Newsletter grafikom je i onih 20% pretplatnika koji su bili za plain tekst opciju.

Sad bi trebalo reći i par riječi o samom Newsletteru. Zamisao je da ide jednom mjesečno s mogućim specijalnim izdanjem ako se u međuvremenu pojavi neko čudo koje zaslužuje vašu pažnju. To je zamisao, hoće li to biti izvedivo - ostaje vidjeti. Ovo poprilično ovisi i o vama! Pošto su sve informacije (dostupne na web stranicama i putem ovog Newslettera) besplatne, jedini izvor prihoda a time i sredstva za održavanje tih informacija je putem, vjerujem poznatih, referral sistema. Stoga želite li i dalje da Ludilo.com postoji slijedite linkove bez predrasuda! Time ništa ne gubite, a Ludilo održavate na životu i samim tim nešto ipak i dobivate.

Imate li kakvih zanimljivih materijala, saznate li za neku novost ili jednostavno imate nešto pametno reći u vezi zarade na Internetu, pozivam vas da mi se javite i sudjelujete u izradi ovog Newslettera!

I na kraju ovog uvodnika, koji to zapravo i nije... treba reći o čemu ću ja to filozofirat u ovom prvom jubilarnom :) broju. Vjerujem da već znate o čemu se radi jer ste vidjeli sadržaj, a vjerojatno ste i prije kraja uvodnika preletili cijeli tekst. Tako je, biti će riječi o domenama na Internetu. Sad vjerojatno već okrećete očima jer ste 100% sigurni da znate sve o tome, u tom slučaju tekst koji slijedi mogao bi vas iznenaditi.

Prije nekoliko dana novosti koje su uvedene na web stranicama odnose se prije svega na dodjeljivanje web nagrada. Sada su stranice sa linkovima podjeljene u tri kategorije: nagrađene, vrlo dobre (ali ne i nagrađene) i srodne (tematski slične) stranice. Sada su sve te kateogrije prilično neispunjene i trebati će vremena dok se taj prostor ne popuni kvalitetnim linkovima.

Nedavno izmjenjen dizajn jednog od naših najboljih WPP-a zaslužio da se nađe na toj povlaštenoj listi nagrađenih, manje izmjene u recenziji doživio je i drugi nagrađeni site (tz-delnice) jer su ispravljene određene greške.

Nekih posebnih novosti u svijetu affiliate programa nema, stvari idu svojim tijekom - sponzori zadovoljni, webmasteri zadovoljni. Što se ostalih načina zarade tiče (PTS i sl.) situacija je konfuzna i vrlo brzo će se vidjeti tko će na tom tržištu opstati. Analitičari prognoziraju neslavan krah tih načina promocije, zarade - kako hoćete. U trendu je ciljana promocija (targeted traffic), koja u slučaju PTS programa ne funkcionira. Pretpostavlja se da će opstati jedino najači kao što je Spedia, ... ne želim imenovati nijedan drugi program jer prilično kaskaju za dotičnim i teško je reći tko će to zapravo biti.

Želim se još ukratko osvrnuti na sve težu situaciju u Americi što se tiče e-poslovanja. Ne vjerujem da ćete osjetiti neku posljedicu tih događanja, zato vas to i ne bi trebalo previše uznemiravati. O čemu se zapravo tamo radi? Ukratko, radi se o hiperprodukciji najrazličitijih siteova, i sad je na red došla selekcija. Selekcija je nastupila upravo zato što se populacija Internet korisnika približila svom maksimumu (Statistike kažu da skoro svako drugo kućanstvo u Americi ima pristup Internetu, što je blizu realne maksimalne vrijednosti.), a produkcija siteova je nastavila svoj eksponencijalni rast. Naravno da je u jednom trenutku došlo do zasićenja i da su neke e-trgovine navikle na lagodan život ostale bez prometa i nisu imale kome prodati "svoje" proizvode.

Situacija nije uopće tako crna kao što se može zaključiti... radi se o jednom velikom kolaču od kojeg svatko može uzeti griz, a firme su oduvijek propadale, i propadat će.

Kakva je situacija kod nas? Odlična! Situacija kod nas je odlična (s aspekta jednog webmastera s vizijom) i trebala bi predstavljati san za svakog od vas! Neznam jeste li svjesni da je upravo ovo vrijeme, vrijeme razvoja hrvatskog dijela Interneta. Imamo sreću što živimo u ovim vremenima, vjerujte!

Opet ćemo zaviriti u statistike koje kažu da u hrvatskoj samo nekoliko postotaka kućanstava ima pristup internetu! Što vam to govori? Prostora za razvoj Interneta u nas ima koliko vam je volja, i mislite li djelovati, učinite to odmah i zauzmite dobre pozicije!

Upravo zato, u ovom prvom broju govoriti ću o domenama, jer one svakako predstavaljaju jednu od komponenata te "dobre pozicije".

Što reći o domenama... svi znamo što su Internet domene i zato neću puno pričati o teoriji. Ono što je nama bitno je da postoje različite tzv. vršne domene (TLD - top level domain) kao npr. - .hr .com .tv .si .uk .net .org ..., možda za neku niste ni čuli. Uglavnom, svaka država ima svoju jedinstvenu oznaku. Naravno, naša je .hr i za raspolaganjem tog domenskog prostora brine se Carnet. Puno je već polemike oko Carneta i njihovim pravilnicima bilo tako da ja ne bih opet otvarao tu temu. Osnovno je znati da samo "pravne osobe" (čitaj: firme) mogu registrirati najviše jednu domenu koja je idenitična ili vrlo slična nazivu dotične firme (Iz sudskog registra). Slijedeća mogućnost da se dokopate odgovarajuće .hr domene je putem zaštitnog znaka. Znači, ako imate naziv "bliblikom727" registriran kao zaštitni znak onda bi teoretski domena tog naziva trebala biti odobrena upravo vama.

Nedavno je osvanuo novi pravilnik koji uvodi mogućnost registracije domene i "fizičkim osobama", što će od svega toga biti vidjet ćemo. Činjenica je da je sve više i više nezadovoljnih koji se ne slažu sa Carnetovom politikom dodjeljivanja domena.

Moje mišljenje je da .hr domena treba ostati privilegija "pravnim osobama" s nešto labavijim pristupom u uspoređivanju naziva i domene, a da, kao što je to slučaj u drugim zemljama, uvesti dodatnu/e poddomene unutar vršne .hr kao npr. .com.hr, net.hr eventualno još neki i to je sve. Dodjeljivanje domena prema imenu i prezimenu je notorna glupost, od takvih domena nema apsolutno nikakve koristi. Ovo kažem jer se to u zadnje vrijeme predlaže.

Na sreću situacija sa općepoznatim .com .net. org i još nekim domena je potpuno drukčija. Te domene možete slobodno kupovati kod nekog od ICANN odobrenih "registratora" ("registrars"). ICANN je američka neprofitna organizacija zadužena za brigu oko Internet domena. Nedavno je odobreno nekoliko novih domena, ali otom-potom kad to zaživi.

Važno je još reći... radite li web stranice na hrvatskom jeziku za naše ljude, prvo se probajte dokopati .hr domene, ako je to nemoguće idite na .com/.net/.org varijantu.

Zanimljivi članci:

http://cyber.law.harvard.edu/icann/pressingissues2000/briefingbook/tld-application-chart.html
http://www.mids.org/mn/608/tld.html

Važne su prije svega zahvaljujući svojoj dužini, reputaciji, ozbiljnosti, vrijednosti i sl.

Ne možete temeljiti svoje poslovanje na adresi tipa http://www.geocities.com/markovwebducan ja mislim da je to svima jasno. To jednostavno nije profesionalno i ja prvi ne bi tu ništa kupio jer ostavlja neozbiljan dojam. Može izvedba biti neznam kako dobra, dizajn savršen, navigacija još neviđena... bez obzira na sve to taj dućan neće poslovati jer nema domenu. Možda će to nekima zvučati prepotentno, ali to je živa istina.

Zaključili smo da su domene važne jer ostavljaju dojam ozbiljnosti i povjerenja. No nije sve u tome! Važno je što su kratke, pamtljive (naravno to sve ovisi od domene do domene, ali globalno ništa kraće od domene ne postoji!) Važno je što većina tražilica uzima u obzir i domenu kao keyword i samim time povećava vaš plasman. Važno je što možete imati e-mail adrese na istoj domeni (mail server), isto tako i ftp i sl. Internet servise.

Slijedeća stvar kod domena je njihova financijska vrijednost! Prava domena mogla bi se u budućnosti pokazati kao vaša najbolja investicija!

Cijene domena dosežu astronomske cijene, ne tako davno je domena business.com prodana za nekoliko milijuna dolara (čini mi se 3, ako griješim ispravite me.) Naravno, za neko brzo bogaćenje domenama sad je kasno, trebalo je imati sluha za to prije nekoliko godina. No, još uvijek se mogu naći domene koje vrijede ili će vrijediti u budućnosti kada će još više populacije biti "na Internetu".

Zamislite da ste trgovac u svijetu prije 10 godina i planirate kupiti poslovni prostor za otvaranje prodavaonice. Na što ćete paziti? Paziti ćete na to da bude na dobroj lokaciji. Poznati financijski stručnjak Leon Richardson (sada pokojni) rekao je (između ostalog) da je za uspijeh bitna "lokacija, lokacija i lokacija". Znači u najboljem slučaju kupit ćete poslovni prostor na najprometnijem mjestu najvećeg grada na svijetu. Dolaziti će vam milijuni ljudi... iz tog grada naravno... (+ostalo - zanemarivo)

Zakupite li domenu i otvorite li trgovinu na internetu, ograničeni ste samo svojom maštom! U vašu trgovinu moći će doći izraelci i amerikanci i francuzi a za poslovni prostor izdvojit ćete 100 kn godišnje.

Ovo je samo jedan od najočitijih primjera ne samo važnosti domene već i prednosti Interneta.

Do naziva je zapravo je zapravo vrlo jednostavno doći (tehnički dio registracije) veći problem mogao bi biti pronalaženje odgovarajuće slobodne domene (naziva).

Tehnički dio može se riješiti na dva načina. Jedan je putem nekog od naših WPP (web presence provider) odnosno hosting tvrtke, svejedno. Uzmete li godišnju pretplatu dobit ćete i .com, .net ili .org domenu besplatno. Takva je situacija kod Avalon-a. U tom slučaju sve poslove vezane uz domenu obavljate preko njih (promjena DNSa - najčešće). Ne sviđa li vam se ta zamisao drugi način je da domenu sami zakupite kod nekog registratora. Najjeftiniji na kojeg sam ja naišao je Weblaunching.net - godina dana koštat će vas otprilike 100 kn. Na jedan account je moguće registrirati najviše 5 domena.

Ako se radi o .hr domeni, istu također možete zakupiti preko WPPa ili samostalno. U svakom slučaju dobro bi bilo prije proučti što Carnet ima o tome reći: http://noc.srce.hr/

Možda se pitate što je to DNS (Domain Name Server). Ukratko rečeno to je podatak koji upisujete (ako registrirate domenu samostalno) putem web sučelja i predstavlja računalo koje je "konfigurirano" za vašu domenu. Adresu DNS-a dobit ćete od tvrtke gdje mislite smjestiti stranice... Najbanalnije rečeno, time ćete reći svojoj domeni na kojoj adresi da potraži web, mail i sl. server.

Sad kad su jasnije neke tehničke stvari cijele te priče, ostaje onaj najveći problem - naziv. (U nastavku pod domena podrazumjeva se .com i .net nastavak)

Naći pravi naziv za domenu je sve veći i veći problem. Ako se još ktome radi o nekom engleskom ili internacionalnom pojmu koji bi željeli u svom vlasništvu - mogli bi se razočarati.

Domenu na hrvatskom jeziku još do prije nekoliko mjeseci nije bilo problem zakupiti, no u posljednje vrijeme webmasteri su shvatili vrijednost domena. To je potencirala pojava nekoliko servisa za besplatnu registraciju domena koji su u međuvremenu od toga odustali.

Požurite želite li zakupiti domenu na hrvatskom jeziku! Učinite to danas!

Alternativa je izmišljanje vlastite riječi, pojma. Smislite li nešto lako pamtljivo, kratko i univerzalno (tematski neodređeno) napravili ste dobar posao. Takvu domenu uvijek kasnije možete za nešto iskoristiti. Pogledajte primjerice domenu jacusi.com - jednostvna, kratka, prilično univerzalna.

Kako bi vam donekle pomogao u traženju odgovarajuće domene, složio sam jedan mali programčić kojem je osnovna namjena kombiniranje slova. Program nije čudo koje će vam izbaciti gotovu domenu već može poslužiti kao izvor ideja. Na adresi http://ludilo.com/newsletter/001/domene.zip možete pronaći prvu verziju tog DOS programa. (možete ga pokrenuti i iz Windowsa)

Primjetit ćete da možete birati između hrv. i eng. naziva domene. Razlika je što u hrv. verziji program ignirira kombinacije riječi sa nekim tipičnim slovima tipa x, y, q. Primjetit ćete i mogućnost biranja inteligencije pri slaganju riječi. Odabirom najveće vrijednosti (3) program će kombinirati i neke često korištene kratice i time dobiti smislenije kombinacije.

Rezultati će biti spremljeni u datoteku domene.txt u isti direktorij u kojem se nalazi i sam program.

Još jednom napominjem kako od programa ne treba očekivati izbacivanje domena vrijednosti minimalno 20,000 dolara! Vrlo će vam dobro poslužiti kao izvor ideja, pogotovo ako ćete se malo igrati s postavkama.

Još jedan servis koji bi vam mogao pomoći u traženju naziva je nameboy.com. On će vam pomoći u traženju isključivo engleskih naziva.

Takve servise ne preporučujem iz razloga što rade uvijek na istom principu i koristi ih veliki broj ljudi. Samim tim teško je očekivati da će vas čekati neki dobar naziv.

Koristite alternativna riješenja! Ne ona opće poznata i popularna!

Ovdje se fino uklapa jedan izuzetan citat:

"Dva su se šumska puta razilazila i ja - ja sam krenuo onim manje utabanim. I u tome je bila sva razlika"

Robert Frost

Za kraj ovog djela o nazivima, nešto što je očito a opet tako zaboravljeno.

Poznato je da se domene zakupljuju a ne predaju u trajno vlasništvo. Zato, ako webmaster ne obnovi svoju pretplatu, domena se ponovno vraća u bazu "slobodnih". Postoji velik broj siteova koji pružaju informacije o takvim neobnovljenim domenama. Jedan od njih je i domaintreasures.com.

Usluga se naplaćuje a ovo je besplatni izvadak za protekli tjedan:

CDvalentine.com
dotcomValentine.com
LoveValentines.com
Valentine2002.com
ValentineCam.com
ValentineClick.com
ValentineLink.com
Valentines2002.com
ValentineSender.com
ValentinesGo.com
ValentineShopper.com
ValentineGuides.com
Valentines2002.com
AboutCooking.net
BusinessBall.com
BusinessCalculators.com
BusinessChecking.net
MallAssist.com
Mall4Less.com
MallBlaster.com
MallCash.net
MallCustomer.com
MallDollar.com
MallPizza.com
DigitalBachelor.com
DigitalBankLoans.com
DigitalBaseball.net
DigitalBoomBox.com
DigitalBucks.net
DigitalCableAccess.com
DigitalCamerasLink.com
DigitalCameraStart.com
DigitalCard.org
zBackbone.com
zBagels.com
zBeads.com
zBirmingham.com
zBoardwalk.com

I još... Ne zakupljujte nazive domena koji su pod copyrightom ili nazive koji imaju veze s imenima firmi - pogotovom stranim velikim i poznatim jer bi se mogli naći u problemima! Postala je praksa (u Americi) da se takve domene oduzimaju, naravno, na sudu.

U vrlo bliskoj budućnosti uvode se nove TLD (vršne domene) kao npr. .info, .biz itd. Neki registratori već vam omogućuju preregistraciju tih domena. To nije preporučljivo jer se još sa sigurnošću nezna ni cijena, dostupnost, zahtjevi pri registraciji i sl.

Iako se u početku pretpostavljalo, postojala je čak i bojazan da će nove TL domene ugroziti poziciju postojećih .com, .net, .org domena. Kako sada stvari stoje od toga neće biti ništa i .com, .net domene ostati će najpopularnije.

Kako vrijeme odmiče, domene će biti sve skuplje (ako ih kupujete iz druge ruke) odnosno jeftinije (kod registratora - zbog konkurencije), a prave domene će vrijediti kao suho zlato. Jasno, povećanjem korisnika Interneta povećava se i vrijednost domena.

Ne čekajte i napravite svoju najbolju investiciju u životu!

"Upustite se u proračunati rizik. To je nešto sasvim različito od brzopletosti."

General George S. Patton

Za kraj ovog podužeg prvog broja, želim najaviti nagradnu igru isključivo za sve članove!

Nagrade koje možete osvojiti možete pogledati na stranici http://ludilo.com/nagradna.htm

Ovim putem pozivam da se pretplatite i svrstate se u tu povlaštenu skupinu i vi koji to još niste učinili a čitate ovaj Newsletter na web stranicama!

Znam da sam možda već polako dosadan najavama foruma, ali evo još jedne. Situacija je da ne mogu naći nijednog slobodnog ASP programera koji bi bio voljan završiti forum. Iz tih razloga odlučio sam svladati ASP programiranje i sam to završiti. S ponosom mogu izjaviti da će od toga vrlo brzo nešto biti. :))

U slijedećih nekoliko dana očekujte specijalno izdanje Newslettera - Interview: Allan Gardyne (AssociatePrograms.com) - ono što nigdje ne možete pročitati čitajte u Ludilo.com Newsletteru!

Komentari, pokude, pohvale i sl. su dobrodošle na miro@ludilo.com i još jednom napominjem, imate li bilo-kakvih ideja o suradnji slobodno ih uputite.

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Sva pitanja šaljite na adresu: pisma@ludilo.comsepmain2.gif (125 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

IZDVOJENO

ludilo newsletter
rječnik pojmova
kako koristiti
o Ludilo.com-u
reklamirajte se
linkovi i nagrade
nagradna igra

 

NOVO

5. Newsletter
Bicikl.com
nagradna igra
linkovi i nagrade

©  Miro Mihić

Hosted by AvalonIT

 

5pxbox.gif (43 bytes)
hor5pxline.gif (112 bytes)