top.gif (3293 bytes)

top1pxlineblack.gif (73 bytes)
5pxbox.gif (43 bytes)

Newsletter br. 2 - 24.02.2001.

Sadržaj

Pozdrav dragi moji pretplatnici! Došlo je vrijeme i za drugi Newsletter, koji ima težak zadatak održati kvalitetu i obim prvog. Nažalost to neće biti slučaj, barem što se tiče obima, iz jednog jedinog razloga - vrijeme.
Bilo je oblačno, općenito turobno vrijeme i u takvim uvijetima se ne može kreativno raditi, zima nas je prevarila i preveslala... Naravno, ne radi se o tome, već o mom osobnom slobodnom vremenu. Veljača je specifičan mjesec za zimski semestar kada je potrebno određene stvari dokazati određenim osobama, samim tim pripreme za to dokazivanje i samo dokazivanje oduzimaju popriličan postotak dana i noći. Nadam se da sam bio jasan...
Bez obzira na to, uspio sam vam pripremiti dosta zanimljivih stvari. Jedina razlika je u nepostojanju jedne prave teme broja, na čije je mjesto dospio intervju sa jednom vrlo zanimljivom osobom.
Nagradna igra će napokon valjda zaživiti. U proteklih mjesec dana bila su nasumično odabrana dva pretplatnika u razmaku od deset dana, i nijedan od njih nije odgovorio na moj e-mail. Naime, toliko sam vremena ostavio, u slučaju da dotična osoba nije pri računalu i e-mailu. Kao što sam već rekao u novostima na stranicama, takav sistem očito ne funkcionira i traje predugo. Kako će to odsad funkcionirati pročitajte dolje.
Opet će biti nekoliko riječi o domenama jer su na vidiku neke zanimljive stvari. Dogodilo se i prvo malo čudo - pojavila se prva knjiga na temu Internet marketinga na hrvatskom jeziku. Gdje ćete drugdje pročitati recenziju ako ne ovdje... :)
Za kraj, želim se zahvaliti na pohvalama na prvi broj Newslettera koje su redom bile tipa "ovo je jako dobro i kvalitetno", "fantastično sročeno (koliko si to pis'o čovječe)" i sl.

Novosti na web stranicama su u vidu "novosti" koje se odsad nalaze u posebnom okviru. Koliko je to sretno rješenje ostaje da se vidi. Vaši komentari na temu funkcionalnosti takvog načina prezentacije su poželjni.

Register.com je počeo sa prilično agresivnom reklamnom kampanjom koja se tiče preregistracije domena sa specifičnim znakovima. Prevedeno, to znači da bi se uskoro mogle pojaviti i domene tipa "dućan.com", "tražilica.com" i sl.
Evo što oni kažu o terminskom planu:

Late February

  • Latin-1 (support for characters used by Danish, Dutch, Faeroese, Finnish, Flemish, German, Icelandic, Irish, Italian, Norwegian, Portuguese, Spanish and Swedish)
  • Latin Extended-A (support for characters used by Afrikaans, Basque, Breton, Catalan, Croatian, Czech, Esperanto, Estonian, French, Frisian, Greenlandic, Hungarian, Latin, Latvian, Lithuanian, Maltese, Polish, Provental, Rhaeto-Romanic, Romanian, Romany, Sami, Slovak, Slovenian, Serbian, Turkish, Welsh and others)
  • Latin Extended-B (support for characters used by Saxon, Zulu, Pan-Nigerian,Zhuang, African, Azerbaijani, Pan-Turkic, Norse, Bini, Esoko, Edo, Skolt Sami, Khoisan, Croatian digraphs, Pinyin, Livonian, Iroquoian, Old Icelandic, Slovenian and Croatian additions, Romanian additions, Middle English, Scots, Algonquin and Huron)
  • Greek
  • Cyrillic
  • Armenian
  • Georgian

Ima tu još toga, ali je ovaj dio najbitniji.

Slijedeća novost je knjiga autora Ivice Kartela - "Internet marketing" koja se pojavila u izdanju škole E-92 iz Splita.
Ovo je prva knjiga na tu temu na hrvatskom jeziku. Sama ta činjenica dovoljna je da prema knjizi budem nekritičan bez obzira na određene propuste u sadržaju i tehničkoj realizaciji. Knjiga ima 80 stranica i jasno je da u taj prostor nije moguće strpati jednu takvu opširnu temu. Osnovna tema kojom se knjiga bavi je zapravo Internet marketing putem tražilica, neki ostali načini marketinga su tek usputno spomenuti. Još jedna poveća tema u knjizi je analiza statistike (hitbox). Možda i najzanimljiviji dio (meni) je "dodatak A" gdje se nalaze nabacani razni tekstovi koji su btw objavljeni i na web stranicama izdavača (www.e92.hr). Knjiga će vas naučiti osnove pojmove Internet marketinga i njihovu realizaciju.
Sve u svemu knjiga bi se mogla svidjeti početnicima, ali ne i naprednijim korisnicima. Cijena knjige je 122 kn i može se naručiti preko web stranica... http://www.e92.hr/knjige.htm

Jedno malo upozorenje što se tiče LinkShare affiliate programa. Nedavno mi je bezrazložno ukinut account kod dotične firme i zato vas želim upozoriti da malo pripazite. Ja u međuvremenu pokušavam saznati razloge tog, još jednom napominjem, bezrazložnog postupka.

Praksa će od ovog broja biti slijedeća.
Računalo će nasumično izabrati tri e-mail adrese pretplatnika koje ću objaviti na ovom mjestu. Prvi pretplatnik (od ta tri) koji mi se javi na e-mail osvojit će nagradu po izboru (od ponuđenih).
Ovaj put biti će dva nagrađena člana jer prošli mjesec iz spomenutih razloga nije bilo dodjeljene nagrade. Zbog toga slijedi 6 e-mail adresa koje dolaze u obzir.

dbrigic@inet.hr
s.madzarac@inet.hr
dean.fabrio@zg.hinet.hr
dkorent@globalnet.hr
dvesliga@usa.net
ante.marusic@fer.hr

Dva člana koji mi se prvi jave dobit će nagradu.

Još jedna novost je site mjeseca.

Za ovaj prvi put izabrao sam www.ScoutPark.net stranice izviđačkog pokreta. Bez obzira na dijelove koji su još u izradi, site zaslužuje priznanje.
Naime, ovo je jedan od vrlo dobrih primjera kako bi to trebalo izgledati kada se stranice automatski prilagođavaju rezoluciji ekrana. Sama tehnička strana izvedena je također prilično dobro, djelomično je korištena i ASP tehnologija.
Nema se što puno reći osim da očekujem da se srede neke sitnije greškice (clip art dio), popune sadržaji (kojih i sada ima dosta) i to će onda biti primjer kako bi trebala izgledati web prezentacija.
Zadovoljstvu izraženom u knjizi gostiju i sam se dakle pridružujem i želim da se stranice okončaju na zadovoljstvo svih izviđača! Samo tako naprijed.

Allan Gardyne je autor AssociatePrograms.com stranica i istoimenog newslettera. Stekao je reputaciju i ime, s više od 15000 pretplatnika osoba je koja zaslužuje pozornost. Možete se i vi pretplatiti na taj newsletter ako pošaljete prazan e-mail na: associateprog@add.postmastergeneral.com

Pokušao sam saznati nešto više o njemu i njegovim počecima, no kako je baš u trenutku intervjua Allan imao zdravstvenih poteškoća, sveo sam pitanja na minimum. Nadam se da to neće umanjiti informativnost i vašu pažnju.

Miro Mihić
Prije svega recite nam nešto o sebi, koliko imate godina i gdje živite?

Allan Gardyne
Ja sam 51 godišnji bivši novinar. Moja žena, Joanna i ja većinu godine živimo u Tuanu, malom ribarskom selu Queenslanda u Australiji. Ljeti kada je u Queenslandu pretoplo živimo u Dunedinu, Novi Zeland.

Miro Mihić
Kad ste počeli koristiti Internet i kad ste uvidjeli da će on biti vaša budućnost?

Allan Gardyne
Napravio sam web site iz hobija u petom mjesecu 1996. i prodao svoj prvi proizvod - elektronsku knjigu recepata, tri dana kasnije. To me uvjerilo da mogu zaraditi za život na Internetu.

Miro Mihić
Što je zapravo vaš posao na Internetu?

Allan Gardyne
Imam www.AssociatePrograms.com, direktorij affiliate programa, koji sam pokrenuo 1.1.1998, i www.PayPerClickSearchEngines.com, koji recenzira pay-per-click tražilice. Pokrenut je prošle godine (2000.). Također imam nekoliko manjih siteova kao npr. www.LifetimeCustomers.com.
Izdajem tjedni "Associate Programs Newsletter". Ima preko 15,000 pretplatnika a osnovni sadržaj je recenziranje affiliate programa i intervjui sa uspješnim "affiliateima".

Miro Mihić
Koliko je bilo projekata od vaših početaka na Internetu do AssociatePrograms.com sitea?

Allan Gardyne
AssociatePrograms.com je bio moj 4 site, kao što sam već rekao prve stranice bile su o receptima - http://www.Ozemail.com.au/~coeliac.
Nakon toga napravio sam pogrešku koju čine mnogi početnici u "internetski" razvijenim zemljama. Napravio sam nekoliko siteova pružajući Internet marketing savjete.

Miro Mihić
Zašto mislite da je to bila pogreška?

Allan Gardyne
Upravo zato što na Internetu postoje tisuće siteova koji pružaju takve savjete. Mnogi od njih ne dobivaju gotovo nikakav promet, što je dokaz da nezaju što čine. Tema Internet marketinga je na engleskom govornom području preforsirana.
Puno je bolje koncentrirati se na određeno područje gdje su naučena specifična znanja.
Smislenije je potražiti neku temu gdje ne vlada takva gužva.

Miro Mihić
Kako ste došli na ideju za AssociatePrograms.com?

Allan Gardyne
Zarađivao sam standardnih 10 $ commission prodajom Jim Dainelove marketing knjige. Želio sam pristupiti u više affiliate programa i tražio direktorij u kojem bi bili na jednom mjestu. Kada isti nisam mogao pronaći odlučio sam pokrenuti vlastiti. (Zapravo je jedan i postojao, ali ga nisam mogao pronaći.)

Miro Mihić
Što su bili i koliko su iznosili početni troškovi?

Allan Gardyne
Početni troškovi su bili minimalni. Izradio sam ga samostalno bez upotrebe nekih posebnih alata. U početku je site bio hostan besplatno od strane mog ISPa. Problem su predstavljali telefonski računi koje sam plaćao u stotinama dolara prvih godinu dana.

Miro Mihić
Kakva je situacija sada?

Allan Gardyne
Web hosting me kosta nekoliko stotina dolara godisnje, distribucija newslettera oko 70 $ mjesečno. Trošim nekoliko tisuća dolara mjesečno na reklame i imam sedam radnika - što puno radno vrijeme, što honorarno.

Miro Mihić
Kako ste uspjeli izgraditi reputaciju? Koje su bile vaše smjernice?

Allan Gardyne
Bio je to dug i polagan put. Puno sam sudjelovao u raznim forumima i news grupama, i moj newsletter je tu dosta pomogao. Stekao sam dosta divnih prijatelja koji su preporučili AssociatePrograms.com i moj newsletter na svojim siteovima i newsletterima.
AssociatePrograms.com je neobičan direktorij. Naime, ja dopuštam da prva osoba koja prijavi neki novi affiliate program pošalje svoj affiliate URL. Zato, ako netko klikne na link i nešto naruči - ta osoba koja je prijavila program će zaraditi commission. Govorili su da sam lud što to dopuštam, ali ta mi je politika osvojila puno prijatelja.
Naučio sam da ljudi vole kupovati od ljudi koje poznaju i kojima vjeruju. Stoga vrlo pažljivo odlučujem koje proizvode preporučujem. Puno radim na kredibilitetu i povjerenju, to se ne može ostvariti preko noći.

Miro Mihić
Imate li još kakvih projekata u planu?

Allan Gardyne
Siteovi koje sam spomenuo su i više nego dovoljni da me drže zaposlenim, hvala!

Miro Mihić
Jeste li zadovoljni svojim poslom?

Allan Gardyne
Da i ne.
Najbolji dio svega toga je da sam stekao vrlo dobre prijatelje. Joanna i ja zarađujemo više nego kao novinari, pa je i to dobro. Isto tako volim biti sam svoj šef.
Međutim, nisam bio na godišnjem od 1996. Nedavno sam imao zdravstvenih problema, vjerojatno zbog pretjeranog rada bez vježbe i odmora. Pokušavam to sada popraviti.

Miro Mihić
Recite nam što je po vašem mišljenju najvažnija karika pri promociji web sitea?

Allan Gardyne
Čvrsto vjerujem da su to tražilice (nekoliko važnijih) i rad vezan uz to (tako da vaš site bude na što višoj poziciji). Ako to odradite dobro, tražilice mogu biti izvanredan izvor besplatnog prometa.

Miro Mihić
Za kraj vam želim brz oporavak i još jedno uobičajeno pitanje - kako predviđate budućnost Interneta u financijskom smislu?

Allan Gardyne
Hvala!
Mislim da je još uvijek izvrsno vrijeme za pokretanje malog biznisa na netu. Vremenom će postati sve teže i teže natjecati se sa velikim tvrtkama jer spoznaju što funkcionira a što ne.

"Da biste izbjegli kritiziranje ne radite ništa, ne govorite ništa, budite ništa."

Elbert Hubbard

Zamisao je da ide jednom mjesečno s mogućim specijalnim izdanjem ako se u međuvremenu pojavi neko čudo koje zaslužuje vašu pažnju. To je zamisao, hoće li to biti izvedivo - ostaje vidjeti. Ovo poprilično ovisi i o vama! Pošto su sve informacije (dostupne na web stranicama i putem ovog Newslettera) besplatne, jedini izvor prihoda a time i sredstva za održavanje tih informacija je putem, vjerujem poznatih, referral sistema. Stoga želite li i dalje da Ludilo.com postoji slijedite linkove bez predrasuda! Time ništa ne gubite, a Ludilo održavate na životu i samim tim nešto ipak i dobivate.

Imate li kakvih zanimljivih materijala, saznate li za neku novost ili jednostavno imate nešto pametno reći u vezi zarade na Internetu, pozivam vas da mi se javite i sudjelujete u izradi ovog Newslettera!

Sam Newsletter je u potpunosti automatiziran. Pretplata i obustavljanje iste izvodi se slanjem e-maila sa odgovarajućom naredbom.

Tekstovi objavljeni u ovom Newsletteru autor donosi u najboljoj namjeri, međutim, ne smatra se odgovornim za bilo kakav (neželjeni) uspjeh ili neuspjeh koji se evenutalno može dovesti u vezu. Isto tako tekstove ili njihove dijelove nije moguće objavljivati bez pismene suglasnosti autora.

Komentari, pokude, pohvale i sl. su dobrodošle na miro@ludilo.com

box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)boxw.gif (55 bytes)box.gif (64 bytes)

Sva pitanja šaljite na adresu: pisma@ludilo.comsepmain2.gif (125 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain.gif (102 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

sepmain2.gif (125 bytes)

IZDVOJENO

ludilo newsletter
rječnik pojmova
kako koristiti
o Ludilo.com-u
reklamirajte se
linkovi i nagrade
nagradna igra

 

NOVO

5. Newsletter
Bicikl.com
nagradna igra
linkovi i nagrade

©  Miro Mihić

Hosted by AvalonIT

 

5pxbox.gif (43 bytes)
hor5pxline.gif (112 bytes)